Update Blauwtong
Update Blauwtong uitbraak 8-9-23
Vandaag heeft er een webinar plaatsgevonden over de huidige situatie in Nederland met betrekking tot het blauwtongvirus. Er zijn inmiddels 18 verdenkingen gemeld in Nederland. Alle verdenkingen zijn meldingsplichtig bij de NVWA. Wanneer er een verdenking of uitbraak is, worden uw dieren niet geruimd; wel gaat het bedrijf tijdelijk “op slot”. Blauwtong is niet van dier op mens overdraagbaar.
Er is inmiddels duidelijkheid over het serotype van het blauwtongvirus. Het blijkt te gaan om serotype 3 welke al langer voor komt in Zuid-Europa. Het is echter het meest recent opgedoken serotype, waardoor er nog geen vaccin tegen beschikbaar is op de wereldmarkt. Het bedrijfsleven zal hopelijk snel gaan starten met de ontwikkeling hiervan.
Serotype 3 lijkt enorm veel op serotype 8 (het type dat van 2006-2008 in Nederland voor veel problemen zorgde). Op basis hiervan vermoedt men dat er komende periode veel bedrijven besmet zullen raken en ook veel dieren ziek zullen worden.
Vaccineren is in 2008 bijzonder effectief gebleken, maar de mogelijkheid tot vaccinatie is er dus vooralsnog niet. Preventieve maatregelen die overblijven, zijn die maatregelen die gericht zijn op het bestrijden/weren van knutten (deze knutten brengen het virus over). Denk hierbij aan de volgende maatregelen:
– ’s avonds opstallen (knutten zijn het meest actief bij zonsopkomst en zonsondergang)
– Zorgen voor veel luchtverplaatsing in de stallen (ventilatoren)
– Windbreekgaas in de stallen zorgt voor minder knutten in de stal (is in de periode 2006-2008 gebleken)
– Vliegen/knutten bestrijden met pour-on middelen (denk aan Spotinor bij runderen en Clik bij schapen). Het effect van deze bestrijding is echter wel minder groot dan altijd werd gedacht in het voorkomen van blauwtong.
Uiteraard zal een strenge winter zorgen voor afname van de populatie knutten in Nederland, maar wanneer dit niet gebeurt, is de kans heel groot dat we ook volgend jaar te maken krijgen met dit virus.
Voor meer informatie kunt u de volgende website raadplegen: www.gddiergezondheid.nl/blauwtong