Net zoals de hoeven regelmatig onderhoud nodig hebben, is een periodieke controle en eventuele behandeling van het gebit essentieel voor een gezond en fit paard. Het paardengebit “groeit” namelijk een heel leven lang en blijft daardoor veranderen.
Problemen aan het gebit uiten zich onder andere door:
- Het maken van proppen van ruwvoer
- Onverteerde voedseldelen in de mest
- (Eenzijdige) neusuitvloeiing
- Zwellingen op de kaak
- Stinkende adem
- Vermageren
- Staken / verminderde werklust
- (Eenzijdig) moeite met stelling
- Kantelen van het hoofd
- Hoofdschudden
De gebitscontrole voeren wij over het algemeen op stal uit. De dierenarts bespreekt de (tandheelkundige) geschiedenis en eventuele klachten van het paard. Daarna wordt het hoofd en het gebit van het paard gecontroleerd. Op basis van de bevindingen wordt een behandelplan besproken. Het merendeel van de problemen kunnen wij op stal behandelen. In een enkel geval is meer onderzoek en / of een behandeling aan de kliniek noodzakelijk.
Voor een goede behandeling vinden wij sedatie van het paard belangrijk. Het paard ervaart minder stress en houdt zijn hoofd stiller. Daarnaast is het voor het beoordelen van de juiste beweeglijkheid van het gebit belangrijk dat het paard zijn onderkaak ontspannen houdt. Het risico van deze (lichte) sedatie is minimaal. Tijdens de behandeling corrigeert de dierenarts problemen zoals emaillepunten, haken en golven. Wolfskiezen en doppen kunnen worden verwijderd. Vraag je dierenarts gerust om mee te kijken en te voelen, zo is het duidelijk wat er verbeterd wordt.
Aan de kliniek kunnen we meer informatie verzamelen over de status van het gebit van het paard door het maken van röntgenfoto’s. Onder andere problemen aan de kieswortels en voorhoofdsholten zijn zo op te sporen. Uitgebreidere behandelingen, extracties van tanden en kiezen voeren wij alleen aan de kliniek uit. Het liefst doen we dit bij het staande dier, maar wanneer het nodig is kan het ook onder algehele anaesthesie. Voor zeer complexe gebitsproblemen werken wij samen met EDVC.